Słoiki i szklanki. Zwykle kojarzymy je z transportem lub piciem. Tymczasem okazują się być genialnym naczyniem do podawania, różnego rodzaju dań, przekąsek, deserów. Zaserwujecie w nich zarówno potrawy słodkie, jak i słone. Oto nasze pomysły na dania, które bez problemu zamkniecie w słoiku. Gotowi? To zaczynamy!
Dlaczego słoik? Odpowiedź jest banalnie prosta. Zdrowe przekąski nie dość, że ekstremalnie proste w przyrządzeniu, świetnie wyglądają podane w szklanych naczyniach. Oto nasze propozycje:
Nocna owsianka ze świeżymi owocami
Co jest najsmaczniejszym i najbardziej sycącym śniadaniem pod słońcem? Macie rację – owsianka! Ta z ulubionymi dodatkami, w postaci świeżych owoców, bakalii i orzechów. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczy, że do słoika wsypiecie odpowiadającą Wam ilość płatków owsianych i zalejecie je mlekiem roślinnym bądź krowim do wysokości około centymetra powyżej płatków. Dodajcie do środka łyżkę syropu z agawy i zamknięty słoik schowajcie na całą noc do lodówki. Płatki wchłoną mleko i miód, a na was będzie czekać o poranku, przepyszna, kremowa owsianka. Jedyne co zostało zrobić to dodać do niej ulubione owoce i inne dodatki. Świetnie smakuje z borówkami, kokosem i odrobiną orzechów z nerkowca. Godne uwagi połączenie to także dodanie do owsianki świeżego mango i wiórków kokosowych. Jeśli lubicie popularny azjatycki deser mango sticky rice – oszalejecie z radości.
Sałatka owocowa na drugie śniadanie
Pyszną i ekstremalnie szybką w wykonaniu przekąską na lunch w pracy jest również sałatka owocowa. Do jej przygotowania wybierzcie owoce, które różnią się kolorami i fakturami. Polecamy połączenie za sobą ananasa, mango, truskawek, borówek i kiwi. Na koniec wystarczy dodać do owoców odrobinę soku z pomarańczy, który wszystko razem połączy.
Szybka makaronowa sałatka
To genialny posiłek na obiad. Jego bazą jest ugotowany al dente makaron. Możecie wziąć ten zrobiony z groszku bądź soczewicy. Dzięki kolorom – wasze danie będzie ciekawsze. Przygotowanie sałatki to ekstremalnie proste zadanie. Nawet kulinarny laik da radę. Polega ono na ułożeniu warstwami w słoiku, przygotowanych wcześniej, pokrojonych dodatków. Układajcie kolejno: rukolę, makaron, pomidory koktajlowe, jajko na twardo, oliwki a na koniec łososia. Z sałatką świetnie zgrywa się dressing chrzanowy, którym polejcie danie przed samym jedzeniem.