Czy frytki mogą być zdrowe? Jak je przygotowywać w wersji fit?
Zdrowie Sandra Kula - 12-08-2020

Czy frytki mogą być zdrowe? Jak je przygotowywać w wersji fit?

Frytki to pyszna i chrupiąca przekąska, którą uwielbiają duzi i mali. Smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki, pomimo swojego doskonałego smaku, są jednak zawsze tłuste, wysokokaloryczne oraz ciężkostrawne. Wszystko zależy jednak od sposobu ich przygotowania – właściwa metoda pozwala bowiem uzyskać frytki warzywne w wersji fit, które będą pozbawione większości mankamentów właściwych ich klasycznemu odpowiednikowi.

Dietetyczne fytki warzywne w wersji dla wymagających

Właściwie przygotowane oraz podawane frytki z powodzeniem mogą być zdrowym, smacznym oraz pożywnym daniem, po które będziemy mogli sięgać regularnie, bez obaw o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ziemniaki, z których najczęściej powstają frytki, same w sobie są bowiem zdrowymi, mało kalorycznymi oraz lekkostrawnymi warzywami, które możemy spożywać nawet codziennie. W ziemniakach znajdują się spore ilości witaminy C, która wzmacnia naszą naturalną odporność oraz pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. 100 g ziemniaków dostarcza natomiast zaledwie 75 kcal, a w dodatku na długo zapewnia uczucie sytości.

Zła sława frytek wynika więc nie tyle z samej ich bazy, czyli ziemniaków, lecz ze sposobu ich przygotowania. Realizacja tradycyjnych frytek wymaga bowiem ich usmażenia na głębokim tłuszczu, co powoduje jego wchłanianie przez ziemniaki, a w konsekwencji wzrost kaloryczności i ciężkości gotowego dania. Spory dodatek soli sprawia natomiast, że frytki negatywnie wpływają na układ krążenia, przez co nie są polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi. Aby przygotować frytki w wersji fit, wystarczy jedynie zmienić sposób przygotowania – smażenie na głębokim tłuszczu zastąpić pieczeniem w piekarniku z niewielkim dodatkiem tłuszczu w postaci zdrowej oliwy z oliwek.

Czy frytki mogą być zdrowe? Jak je przygotowywać w wersji fit?

Frytki warzywne jako alternatywa dla klasycznych ziemniaków

Frytki w wersji fit możemy wykonać nie tylko na bazie klasycznych ziemniaków, ale wykorzystać w celu ich przygotowania także wiele innych, wartościowych warzyw. Doskonale sprawdzą się w tym celu wszystkie warzywa, które możemy bez większego problemu pokroić w słupki – korzeń pietruszki, buraki, seler, marchew, bataty i wiele innych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby frytki warzywne zostały wykonane na bazie ziemniaków. Samo zastąpienie smażenia na głębokim oleju odrobiną oliwy z oliwek i pieczeniem w piekarniku pozwoli bowiem na uzyskanie znacznie zdrowszej i mniej kalorycznej przekąski.

Warto również wyeliminować sól zastępując ją ulubionymi przyprawami. Frytki warzywne możemy posypać zmieloną papryką słodką lub ostrą w zależności od preferencji, bazylią, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem i wieloma innymi. Dodatek zdrowej, domowej sałatki, ryby lub mięsa pozwoli natomiast na stworzenie kompletnego i w pełni wartościowego dania, które z pewnością spotka się z uznaniem wszystkich domowników. Bardzo ciekawą propozycją potrawy jest zestawienie frytek warzywnych z dorszem w sosie sezamowym. Dokładny przepis na to danie jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/frytki-warzywne-z-dorszem-z-sosem-sezamowym/ .