Dieta. Zwykle kojarzy nam się z jedzeniem samych warzyw i przegryzaniem ich waflami ryżowymi lub innym rodzajem pieczywa chrupkiego. Na szczęście, najwyższy czas obalić ten mit!
Pieczywo chrupkie to popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Obecnie, na rynku znajdziemy wiele wyjątkowo smacznych rodzajów, jak np. te dostępne w ofercie Piekarni Galicyjskiej. Dostaniecie u nich pieczywo chrupkie o smaku Ser + Pomidor, Dynia + Ser, Orkisz + Muesli i nie tylko. Połączenie go z niecodzienną pastą kanapkową sprawi, że wasze kubki smakowe odkryją kulinarne niebo. Koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami. To raj na talerzu.
Pasta do pieczywa chrupkiego – nasze propozycje
Pasta do pieczywa chrupkiego to ekstremalnie szybkie rozwiązanie dla wszystkich stawiających na wytrawne śniadanie. Jeśli o poranku nigdy nie możecie się wyrobić, przygotujcie pastę już wieczorem i rano jedynie posmarujcie nią chlebek. Pasty kanapkowe to nieskończony wachlarz możliwości. Genialnie komponują się z ziołami, owocami, kiełkami, ziarnami i warzywami. Świetnie sprawdzą się także jako wypełnienie słonych naleśników lub tortilli.
Pieczywo chrupkie z pastą dyniowo - soczewicową
Składniki na pastę:
- 150 g soczewicy czerwonej suchej bądź z puszki
- Pół dyni
- 1 duża marchewka
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Odrobina oliwy
- Przyprawy: curry, ostra papryka, kmin rzymski
- Sezam
- Cytryna
- Kolendra
Soczewicę ugotujcie do miękkości lub dobrze wypłuczcie tą, która była w puszce. Pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, z dodatkiem czosnku, cebuli, przyprawy curry i oliwy z oliwek upieczcie w piekarniku do miękkości. Zajmie Wam to nie więcej niż 25 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone warzywa przełóżcie do blendera i dodajcie do nich soczewicę, przyprawy oraz sok z połowy cytryny. Dolejcie około 2 łyżek oliwy, a następnie zmiksujcie wszystko na gładką masę. Podawajcie na pieczywie chrupkim Dynia + Ser. Gotowe kanapki posypcie dodatkowo uprażonymi pestkami sezamu i dodajcie kolendrę do ozdoby. Pychota.
Chrupak 3 Ziarna z niecodzienną pastą jajeczną
Składniki na pastę:
- 6 jajek
- Majonez
- Musztarda
- Śmietana
- Pęczek rzodkiewek
- Kiełki
- Szczypiorek
- Sól i świeżo mielony pieprz
Ugotujcie jajka na twardo w osolonej wodzie. Gdy ostygną, posiekajcie je lub rozgniećcie dokładnie przy pomocy widelca. Umytą rzodkiewkę zetrzyjcie na grubych oczkach i razem z posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami, dodajcie do jajek. Wszystko przyprawcie, a następnie połączcie przy pomocy majonezu, odrobiny musztardy i śmietany. Tak przygotowaną pastą posmarujcie Chrupak 3 Ziarna i dodajcie na wierzch plastry świeżego ogórka oraz cebulę dymkę. Idealne wiosenne śniadanie. Kto się skusi?
Nieklasyczny hummus na pieczywie chrupkim Orkisz + Muesli
Hummus zna każdy, jednak nie każdy słyszał o tym z bobem i pestkami granatu. Do przygotowania kanapek potrzebujecie:
- 300 g mrożonego bobu
- Puszkę ciecierzycy
- Tahini i pestki sezamu
- Ząbek czosnku
- Cytrynę
- Wodę
- Oliwę z oliwek
- Granat
- Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski
Wyłuskany bób gotujcie przez około 5 minut w osolonej wodzie, a następnie przelejcie go zimną wodą. Ugotowane warzywo przełóżcie do blendera i dodajcie dobrze wypłukaną z zalewy ciecierzycę, 2 łyżki tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Kolejny krok to zblendowanie wszystkiego na gładką masę, a następnie przełożenie hummusu na pieczywo chrupkie Orkisz + Muesli i udekorowanie go pestkami pysznego granatu oraz posypanie uprażonym na suchej patelni sezamem.