Jesienią i zimą często popadamy w różnego rodzaju przeziębienia i osłabienie organizmu. Warto poznać sposoby wspierania własnej odporności. Jak zatem zachować dobrą kondycję i cieszyć się zdrowiem przez całą jesień i zimę?
Dieta to podstawa
By odpowiednio wesprzeć nasz organizm w tym szczególnie narażającym na choroby okresie trzeba utrzymywać wartościową dietę. Pod tym hasłem kryją się warzywa i owoce, będące źródłem cennych witamin i minerałów, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jesienią i zimą należy często sięgać po imbir, miód, orzechy, bataty, cebulę i czosnek. Najmocniejsze wsparcie dla układu odpornościowego czerpie się z cebuli i czosnku, ponieważ nie tracą one swych właściwości w trakcie obróbki termicznej. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Warto wiedzieć jakich składników w diecie unikać. Mowa tutaj głównie o wysoko przetworzonych pokarmach, cukrach, tłustych produktach mlecznych i rafinowanych olejach. Należy stawiać na lekkostrawną dietę, świeże i gotowane warzywa i owoce oraz produkty ziarniste. Cennym źródłem diety są różnego rodzaju kiszonki, które zachowują prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co korzystnie oddziałuje na naszą odporność.
Dbaj o dostarczanie sobie niesłodzonych napojów
W okresie jesienno-zimowym należy dbać o nawodnienie odpowiednimi płynami. Są nimi woda, herbatki ziołowe, świeżo tłoczone soki owocowe i warzywne. Dostarczanie ich codziennie w ilości minimalnej wynoszącej 2 litry nie tylko nawadnia organizm, ale wypłukuje z niego niekorzystne dla zdrowia toksyny. Dokonując wyboru między wodą źródlaną a mineralną warto stawiać na tą mineralną, na wzgląd dużej zawartości w niej minerałów.
Ruch to zdrowie
Jesienią i zimą motywacja do uprawiania sportu wyraźnie spada. Mimo to nie warto rezygnować z dotychczasowych poczynań. Wystarczy wyjść choćby na spacer, pobiegać czy przejechać się rowerem, by odpowiednio dotlenić organizm. Doskonale wzmacnia to odporność i redukuje stres, który jak wiadomo nieprawidłowo wpływa na układ odpornościowy.